Agro Igualada
Història
En el curs de la seva història, Agro Igualada ha estat coneguda per tota la comarca amb diferents noms, però sempre amb la mirada posada en el mateix horitzó: el món agrari.
1908
El moviment cooperatiu a Igualada es remunta a principis del segle passat amb la constitució de la “CAMARA AGRICOLA DE IGUALADA Y SU COMARCA” amb l’objecte de fomentar, defensar i protegir tot allò que esta relacionat amb l’agricultura.
1919
Constitució de la COOPERATIVA AGRíCOLA D’IGUALADA.
1921
Neix una iniciativa d’un grup d’agricultors de la comarca amb la finalitat de construir un celler per elaborar el vi de forma conjunta. S’uneixen a aquesta iniciativa la cooperativa agrícola del 1919 i neix el SINDICAT DE VINYATERS D’IGUALADA . Aquest mateix any es construeix el celler que és projectat per l’arquitecte de Valls Cèsar Martinell, que també en dirigeix les obres.
1927
A més de l’elaboració de vi, el Sindicat de Vinyaters, desenvolupa una forta activitat econòmica, durant els primers anys d’existència. El servei d’una màquina de batre, la compra-venda cooperativa, el crèdit agrícola etc, i l’any 1927 es precedeix a d’instal·lació d’un moli d’oli d’oliva.
1936-1939
L’any 1936 el Sindicat de Vinyaters d’Igualada es fusiona amb la UNIO DE RABASSAIRES i la SECCIÓ DE CAMPEROLS de la CTN d’Igualada. Aquesta fusió adopta el nom de SINDICAT AGRICOLA D’IGUALADA.
La Cooperativa segueix funcionant durant la guerra civil.
1949
L’entitat passa a denominar-se HERMANDAD SINDICAL DE LABRADORES Y GANADERAS DE IGUALADA.
1970
S’acorda un nou canvi de nom i passa a ser SOCIEDAD COPERATIVA COMARCAL AGROPECUARIA DE IGUALADA
1985
Els membres de la Cambra Agrícola esmentada al inici d’aquest resum històric (1908) decideixen, en assemblea, dissoldre la seva entitat i fusionar-se amb la que és avui la nostre Cooperativa.
1989
Es decideix en assemblea extraordinària, convocada a l’efecte, participar en el procés de constitució i formar part de la Cooperativa de segon grau FRUITS SECS DE LES GARRIGUES S.C.C.L. amb l’objectiu d’obtenir millors condicions en la comercialització de les ametlles
1990
Es construeix un magatzem per guardar el cereal, amb una capacitat de 3500/4000 tones. S’encarrega de l’obra, l’empresa igualadina IMDOR S.A.
1995
S’instal·la un nou equip informàtic per donar resposta a les necessitats actuals de la Cooperativa.
1996
Renovació del trull de l’oli. S’instal·la un molí continu a dues fases amb una inversió aproximada de 20 milions de les antigues pessetes.
1999
S’acorda la permuta dels terrenys i locals procedents de l’antiga Cambra Agrícola (dissolta i fusionada a la nostre Cooperativa el 1985) amb una empresa constructora, per fer-hi pisos i locals. Els locals comercials i algunes places de pàrking queden propietat de la Cooperativa. En un dels locals s’hi instal·len les oficines del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. (DARP).
2000
S’amplien les instal·lacions del molí de l’oli amb un l’equip de netejar-les olives, que consisteix en separar les fulles i altres impureses amb aire i un rentat amb aigua.
2002
Enguany hi ha una collita de cereal extraordinària. Entren a la cooperativa prop de 10.000 tones. Com que els magatzems no tenen prou capacitat, es decideix deixar-ne una part al mig del pati exterior i vendre’l de seguida. Prèviament s’asfalta tot el recinte i després de treure el gra es senyalitza per un millor us d’aparcament.
2003
Construcció de la nova botiga de subministraments, eines, i tota classe de productes relacionats amb l’agricultura i la jardineria. Es disposa d’un espai ampli i ordenat amb prestatgeries on es veuen els productes i els socis i clients poden auto servir-se.
És inaugurada pel Sr. Alcalde Jordi Aymamí el dia de Sant Isidre.
2004
S’amplia i modernitza l’ informatització de la Cooperativa, amb la compra d’un equip molt més potent que l’existent i nou software, i es dóna la formació necessària al personal per a la seva implantació.
2005
S’aproven els nous estatuts socials i amb ells un canvi de nom de l’entitat que es dirà AGRO IGUALADA, Societat Cooperativa Catalana Limitada. I la seva forma abreujada serà AGRO IGUALADA S.C.C.L
2006
S’aprova la construcció d’una botiga alimentaria. Es visiten altres cooperatives de Catalunya per recollir idees i experiències. Es dissenya un logotip i es proposen algunes modificacions per millorar i modernitzar la imatge.
2007
S’obre el dia de Sant Jordi 23 d’abril, la nova agro-botiga dedicada a l’alimentació. Habilitada en un antic cobert per d’alfals, s’ha conservat l’estructura antiga de pedra i fusta. La inauguració oficial es farà l’any següent , amb les autoritats municipals presidides pel batlle de la ciutat Sr. Jordi Aymamí.
2009
Es crea la figura del client de la cooperativa i s’entreguen targes gratuïtes a qui les sol·liciti, per gaudir de descomptes i avantatges.
La UEA ens atorga el “PREMI A LA INSTITUCIÓ”;per la trajectòria de més de 80 anys a la nostra comarca, pel constant treball, modernització de les instal·lacions i creació d’una botiga d’alimentació de productes de qualitat.
Cessió dels arxius de la cooperativa a l’autor del llibre “Viticultura i cooperativisme a la comarca d’Igualada: de la crisi de la fil·loxera a la guerra civil”, Jordi Planes i Maresme.
Esfondrament de part de la teulada de l’antic Celler de Cèsar Martinell, catalogat com a BIL (Bé d’Interès Local, nivell 2). Es procedeix a entaular reunions amb l’ alcalde d’Igualada del moment.
2010
Creació de la primera pàgina web de la cooperativa amb domini www.agroigualada.com
2011
Nova teulada del magatzem de cereal i restauració total de l’edifici. Es converteix en una gran sala diàfana sense pilars.
2014-2015
Restauració del Celler de Cèsar Martinell: teulada, planta i soterrani .
2016
Inauguració de les obres de rehabilitació de l’antic Celler obra de l’arquitecte Cèsar Martinell.
L’Ajuntament d’Igualada organitza visites guiades al Celler durant la Festa Major d’Igualada.
També s’hi celebren diversos actes culturals, com és el Fineart.
2018
Estrenem nova Web.
2019
Celebració del primer Centenari de la cooperativa.
2020
Venda on-line de productes agroalimentaris través de la plataforma agrobotigues.cat impulsada per la Federació de Cooperatives Catalanes.